Thursday, November 10, 2011

daging masak hitam

sebenarnye nk buat n3 lain tp sebab xde idea nk cte ape so buat la n3 makan2 dulu sebab perot tengah lapa gle...so dalam pale otak pk makan je la... saya staff baik ye...waktu lunch xkua lunch...waktu keje update blog...=)

memandangkan masih dalam mood raya haji...so xover la kan cte pasal raya haji...raya tahun nie turn raya kat uma mr sapic...DAH 2 JE CTE DEA..hahahahaha....

and paling penting masa raye haji haruslah dapat daging kan...dulu wan aku pnah cakap...(wan merujuk kepada nenek,mak kepada ayah aku) daging koban nie xelok simpan lme2...ble dapat elok tros masak..kalo kte simpan 2 3 bulan baru nk masak..tandanya kita nie kaya...so macam xlayak je dapat daging 2..bek bg kat orang susah yg susah nk makan 2...mcm 2 la nasihat wan...

so berbekalkan nasihat wan..aku pon masak la daging dapat mase korban 2... aku masak bnda paling senang nk masak...resepi lebur..hobi aku kan masak bnda campak2 pastu siap...

resepi dea sangat senang..

  • daging batang pinang paling sedap
  • bawang besar (kisar)
  • bawang putih(kisar)
  • lengkuas (kisar)
  • halia (kisar)
  • kunyit hidup (kisar)
  • serai (kisar)
  • serbuk lada putih
  • serbuk jintan manis
  • serbuk jintan putih
  • kulit kayu manis
  • bunga cengkih
  • daun pandan
  • gula melaka
  • garam 
  • air
  • kicap pekat,kicap manis,kicap masin. 
[sori xde sukatan: boleh buat sukatan ikut kata hati  =)]
cara-cara :

  1. tumis sume bahan kisar dengan bunga cengkih dan kulit kayu manis. bile dah naek bau, masukkan daging.
  2. masak daging sampai empuk.ble kering tambah air smp daging empuk.(aku xsuka rebus daging asing sebab nant hilang manis daging 2)
  3. lepas 2 ble daging dah empuk, masukkan semua jenis kicap tu (sukatan ikut suka tp lebihkan sikit kicap pekat).
  4. then masukkan sekali gula melaka dan garam.
  5. ble gula melaka dah cair,masukkan serbuk lada putih,serbuk jintan putih dan serbuk jintan manis.
  6. kacau smp sume dah sebati then masukkan daun pandan untuk buat lauk tu wangi.
  7. time nk angkat 2, buang daun pandan 2..dah guna pon tok amek wangi je kan...so xyah la hidang sekali...
  8. then hidang. hias la dengan hiasan yg ade warna sebab kale dea mmg hitam abes...=)


selamat mencuba!!!


#sekarang ari2 tgk master chef... semalam dorang kene masak burger mewah...so boleh la wat daging burger mewah gune daging korban jugak...=)