Tuesday, October 25, 2011

apa hukumnya????

soalan pertama:
berdosakah seorang isteri yang membisu saja semasa ditanya oleh suaminya kerana merajuk?

jawapan pertama:
Di antara faktor kebahagiaan rumahtangga ialah suami isteri saling menjalin kasih sayang yang berterusan di samping bersikap timbangrasa, persefahaman, berkomunikasi dengan baik dan sebagainya.

Dalam hal ini isteri tidak sepatutnya membisu jika suami bertanya bertanya kerana ianya boleh menambahkan lagi kekeruhan dalam rumahtangga. Sikap sedemikian juga jika berterusan melebihi 3 hari, maka isteri berdosa.


soalan kedua:
Sy penah terbaca, membisu itu lebih baik dari bersuara.. yela, fhm2 je la.. pompuan kalau dah berckp mesti susah sikit nak control kata2 (pengakuan ikhlas).. habis tu macam mane cara terbaik nak express ketidakpuasan hati kat suami? ape hukumnya pulak bg seorang suami yg tgk isteri die merajuk, tp buat tak tau jer.... berdosa ke tak??

jawapan kedua:
Membisu dengan niat tidak mahu menambah kekeruhan sedia ada adalah baik.. Apabila suami sudah cool down, isteri boleh berckp semula dengan suasana lebih tenang untuk berbincang..

Membisu sebab merajuk pula, hanya akan menambahkan kekeruhan rumah tangga.
Kalau suami dah start ckp perkara lain/bertanya, perlulah isteri itu melayannya.. tidak boleh membisu shj.

_____________________________________________________________________________________________________


get from diz page... oh wanita.... hmmmmm........ 

apepon...syurga  itu dibawah tapak kaki suami....





2 comments:

InaAchik said...

yer2... baik diam di kala hati kemarahan... sebab lidah lagi tajam dari pisau pemotong sayur! ;)

mr and mrs sapic said...

taw xpe... kang kalo dah terkeluar...abes... cakap tak guna tembak xkene....;)