Wednesday, October 19, 2011

resepi kalo mulut terasa nk makan ala2 jawa

dulu aku jarang makan masak taucu... taucu 2 pon xbape nk kenal... yg aku taw brand tamin ade jual taucu nie..bekas kecik tutup dea kale kuning ke oren ntah..cenggitu la.. kalo jual kat kedai nasik campur lg la..mmg bukan choice aku la taucu nie..sebab nmpak mcm x menarik je... pucat lesi... mmg bukan feveret lah...so ble da bukan feveret plus mak aku pon mcm xpnah je masak taucu...so aku pon xreti la masak  makanan yang berasaskan taucu nie....

akan tatapi ye puan2...sejak saya telah melangkah ke alam perkahwinan..kehidupan saya dipenuhi dengan kehidupan ala2 jawa gitu... eh...bukan ala lg..mmg fully jawa... masakan ade unsur jawa.. petua orang jawa.. dengar mama ckp jawa.. dengar laki cakap yang mmg xhilang kejawaannye..sume jawa la..=)

so secara automatic jugak la aku ttbe pandai masak taucu..bukan pandai lg dah...dah suka plak...jatuh dalam antara makanan kg feveret... sedap hokeh... rase pedas2 campur masin2 taucu 2.. perghhh..mmg terbaek la... makan plak ngan nasik panas n sayor bening...bening kot...mcm 2 la bunyi dea...kalo mak aku ckp sayor tumis air..kalo jawa bening la plak..

n wat pertama kali dalam sejarah sejak kawen...1st time aku masak ikan kembung taucu...2 pon masak kat uma mak aku...saje try... kalo dah aku masak...sedap x sedap harus la cakap sedap kan...=)




resepi dea adalah seperti berikut:    =)

  • 4 ekor ikan kembung
  • 2 bijik bawang besa (tp bukan paling besa 2...sedang2 je)
  • 3 ulas bawang putih
  • halia ekot suka nk besa mane
  • 11 tangkai cabai melaka 
  • 2 tangkai cili besa kale merah
  • 2 batang serai
  • taucu
  • air asam jawa
  • kicap manis kipas udang
  • garam,gula,kunyit serbuk tok goreng ikan n air sikit

cara nk masak dea sangat senang k...

  1. mula2 goreng ikan 2...tp jangan garing..kalo garing nant masin2 taucu 2 x serap kat isi ikan so ilang nikmat makan masak taucu nie..
  2. sambil goreng 2...hiris bawang besa,bawang putih,halia,cabai melaka,cili besa...tp serai tumbuk jangan kasi hancur k...
  3. ble ikan dah masak ketepikan dulu...then tumis sume bahan yang dihiris dan serai  sampai naek bau...ble da naek bau masokkan taucu dan sedikit air...
  4. pastu blh masokkan air asam jawa dan kicap..jgn banyak sgt kicap 2..kang jd ikan masak kicap plak..
  5. ble da mcm bes je bau dea masok la garam n gula...lepas 2 masok ikan...kasi gaul2 dalam kuali pastu angkat...pastu ajak somi makan then mesti dea puji melambung2....=)

selamat mencuba!!!!












No comments: